Charakterystyka mebli cateringowych

Charakterystyka mebli cateringowych

Charakterystyka mebli cateringowych

Meble cateringowe i eventowe to specyficzna grupa. Na jej kształt wpływają potrzeby użytkowników i zastosowania – zupełnie inne niż w przypadku mebli domowych czy biurowych. Jakie są cechy charakterystyczne mebli cateringowych, które odróżniają je od pokrewnych artykułów? Z czego wynikają rozwiązania zastosowane przy projektowaniu i konstruowaniu mebli eventowych i cateringowych?

Meble do zadań specjalnych

Zważywszy na to, jak często meble cateringowe są transportowane, rozstawiane, składane i znów przewożone, można je nazwać meblami do zadań specjalnych. Muszą one być dostosowane do tak dynamicznej eksploatacji zarówno pod względem formy, jak i materiału, z którego są zrobione.

Meble cateringowe muszą być odporne na czynniki mechaniczne i zmiany temperatury – mówi specjalistka z firmy Dominova HoReCa Furniture. – Dlaczego wytwarza się je przeważnie z tworzyw sztucznych najwyższej jakości, której potwierdzeniem są certyfikaty wytrzymałościowe.

Kształt wyposażenia meblowego stosowanego na potrzeby eventów i cateringu jest dostosowany w pierwszej kolejności do potrzeb eksploatacyjnych. Krzesła po złożeniu powinny mieścić się w niewielkiej przestrzeni. Najczęściej jest ono nasuwane jedno na drugie. Z tego bierze się ich specyficzny kształt, przede wszystkim lekko ukośne nogi – gdyby były zupełnie proste, złożenie krzeseł w sposób oszczędzający miejsce byłoby niemożliwe.

Wygląd i komfort mają znaczenie

Meble cateringowe muszą łączyć w sobie wytrzymałość i funkcjonalność, ale też wysmakowany design i komfort. Często stanowią one wyposażenie nieodzowne podczas prestiżowych imprez lub momentów ważnych w życiu każdego człowieka. Z tego względu muszą dobrze się prezentować i być wygodne. Nie sposób wyobrazić sobie np. poważnej imprezy branżowej albo wesela z byle jakimi krzesłami – kłóciłyby się one zarówno z powagą chwili, jak i pozostałymi elementami wystroju i dekoracji, a przede wszystkim z zasadą szacunku wobec gości.

W przypadku krzeseł cateringowych i eventowych trudniej o komfort z uwagi na to, że są one wykonane z tworzyw sztucznych i pozbawione obić. Dlatego praktycznie zawsze krzesła o przeznaczeniu cateringowo-eventowym mają oparcia oraz podłokietniki, aby mimo niezbyt sprzyjających temu materiałów zapewnić siedzącym jak najwyższy poziom wygody.

Meble eventowe i cateringowe nie tylko podnoszą komfort uczestników wydarzenia, ale też znacznie ułatwiają pracę obsłudze. Są łatwe w przechowywaniu, transporcie i konserwacji, a dzięki odpowiednim surowcom mogą być intensywnie eksploatowane, nie tracąc przy tym atrakcyjności wizualnej.

Podobne Wpisy