Prężnie rozwijająca się globalizacja ma ogromny wpływ na zmiany w łańcuchu żywnościowym. Stawia przed producentami kolejne wyzwania, ale także niesie ze sobą różne czynniki ryzyka dla zdrowia społeczeństwa.
Najważniejszym zadaniem polityki w dziedzinie bezpieczeństwa żywności jest zapewnienie maksymalnej ochrony zdrowia, jak i interesów konsumentów. Właśnie dlatego w 1998 roku utworzono BRC, czyli British Retail Consortium. Czym jest norma BRC i na czym polega jej wdrążanie?
Czym jest BRC?
BRC jest to Globalny Standard Bezpieczeństwa Żywności, żądany przez sieci handlowe. Stanowi on połączenie wymogów: HACCP, GMP, ISO 900 oraz GHP. Ponadto, określa dokładne wytyczne, które trzeba spełniać, aby móc zapewnić bezpieczeństwo i jak najlepszy poziom jakości wyrobu gotowego. Można wymienić 3 rodzaje certyfikatów BRC:
- BRC FOOD (wymogi dotyczące producentów żywności),
- BRC CP, (wymogi producentów przedmiotów nie powiązanych bezpośrednio z produkcją żywności)
- BRC IOP (wymogi skierowane do producentów opakowań).
Kogo obowiązuje BRC?
Certyfikat BRC został specjalnie opracowany i jest skierowany do:
- producentów wyrobów gospodarstwa domowego oraz kosmetyków czy pozostałych produktów z wyłączeniem tych żywnościowych i opakowań (BRC Consumer Products),
- producentów opakowań (BRC Packaging and Packaging Materials),
- producentów żywności (BRC FOOD),
- pośredników oraz agentów (Agents and Brokers),
- operatorów logistycznych (BRC Storage & Distribution).
Jak wygląda wdrażanie BRC?
Wdrażanie BRC przeprowadzane jest według poszczególnych etapów.
1. Audyt zerowy- podczas niego audytor zapoznaje się ze sposobem działania przedsiębiorstwa.
2. Powołanie i wyszkolenie osoby, która będzie pełniła funkcję Pełnomocnika ds. BRC.
3. Przygotowania wdrożenia w zgodzie z normą (opracowanie dokumentacji, uwzględnienie procedur, księga jakości).
4. Audyt sprawdzający.
5. Przygotowanie do audytu certyfikującego.
Jak wygląda proces certyfikacji BRC?
Najpierw odbywa się audyt wstępny podczas którego audytor zewnętrzny zapozna się z dokumentacją organizacji i określi to, czy wszelkie wymagania zostały już wdrożone. Sprawdzane są realizacje zapisów zgodnie z wdrożoną dokumentacją, po czym wydawany jest raport. Na samym końcu wydawana jest dyspozycja o możliwości przyznania Certyfikatu. Co ważne, certyfikat BRC wydawany jest na 3 lata, natomiast w 2 i 3 roku trzeba przeprowadzić audyt nadzoru. Dzięki corocznym audytom można dokonać optymalizację procesów. Po 3 lat wykonuje się tak zwany audyt recertyfikacji.
Szkolenie BRC
Wiele firm oferuje szkolenia BRC, dzięki którym można sprawnie wdrążyć wszelkie zmiany. Takie szkolenie znajduje się między innymi w ofercie pakulaconsulting.pl. To ceniona i bardzo doświadczona firma konsultingowa, która ma szeroką ofertę różnego rodzaju szkoleń dla przedsiębiorstw z wielu branż.
Jakie są korzyści z wdrożenia i certyfikowania systemu jakości?
Wdrążenie certyfikatu BRC niesie ze sobą wiele zalet, a przede wszystkim:
- wyższe bezpieczeństwo produktu oraz mniejsza odpowiedzialność za produkt,
- ograniczenie czasu i zmniejszenie kosztów przez brak potrzeby przeprowadzania regularnych audytów,
- gwarancja dla sieci handlowych dotycząca tego, iż dostawca stosuje dobre praktyki higieniczne i utrzymuje ciągłą jakość wyrobów,
- doskonalenie jakości, bezpieczeństwa i higieny produktu, a tym samym zapewnienie przedsiębiorstwu nieustannego rozwoju na rynku,
- zwiększenie zaufania klientów,
- kontrola nad procesami, dzięki której można w danej chwili odnaleźć przyczynę zagrożenia dla zdrowia konsumentów i ją usunąć.