Jesienne potrawy: jaki sprzęt kuchenny wybrać?
|

Jesienne potrawy: jaki sprzęt kuchenny wybrać?

Wraz z nadejściem jesieni i chłodnych, deszczowych dni, do jadłospisu warto włączyć potrawy z warzyw i owoców. Moc witamin i zdrowotne właściwości potraw, które możesz z nich przyrządzić, to skuteczny sposób na ochronę przed przeziębieniem. 1. Blendery do warzyw i owoców Jeśli szukasz czegoś, co szybko i sprawnie rozdrobni i zmiksuje produkty, z których chcesz zrobić zupę krem czy koktajl, idealny będzie blender np. ten dostępny na TV Okazje (www.tvokazje.pl/blendery/27-ultramaxx-nutritional-extractor-0644812024221.html). Ma naprawdę same zalety – jest…

Jak wykorzystać śliwki w kuchni?

Jak wykorzystać śliwki w kuchni?

Jesień to czas kiedy truskawki, wiśnie czy czereśnie ustępują miejsca śliwkom. Mimo, że sezon na śliwki powoli dobiega końca to wciąż na straganach możemy znaleźć ten owoc. Dostępnych jest wiele gatunków, które różnią się nie tylko kolorem czy wielkością, ale także kształtem oraz smakiem. Jak wykorzystać śliwki w kuchni? Sprawdzamy w dzisiejszym wpisie. Dlaczego warto jeść śliwki? Śliwki to bogate źródło składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, magnez, fosfor…

kawiarnie Starbucks

Czy kawiarnie Starbucks są franczyzą?

Spacerując po największych miastach świata w poszukiwaniu kawy, miliony ludzi instynktownie myśli o sieci kawiarni Starbucks. Dzięki ponad 40-letniej historii amerykańska firma stała się ikoną miejską. Ale czy kawiarnie Starbucks należą do tradycyjnego modelu biznesu franczyzowego? Trochę historii Starbucks Narodziny najsłynniejszej sieci kawiarni na naszej planecie miały miejsce na początku lat siedemdziesiątych. To było w 1971 r., Kiedy Jerry Baldwin, Gordon Bowker i Zev Siegl otworzyli pierwszy…

Jak wybrać dojrzałego arbuza?

Jak wybrać dojrzałego arbuza?

Aby wybrać dojrzałego arbuza, wystarczy kilka sprawdzonych trików, a na waszym stole zawsze będzie gościł ten najlepszy. Letni smak lata, czyli sezon na arbuzy. Arbuz jest owocem bardzo soczystym i orzeźwiającym. Idealny owoc na lato, który ugasi nie jedno pragnienie. Jakie cechy powinien mieć arbuz doskonały? Oczywiście musi być świeży, bardzo dojrzały i przede wszystkim słodki. Jak wybrać dojrzałego arbuza? Proste pytanie? Jednak…

meble cateringowe

Charakterystyka mebli cateringowych

Meble cateringowe i eventowe to specyficzna grupa. Na jej kształt wpływają potrzeby użytkowników i zastosowania – zupełnie inne niż w przypadku mebli domowych czy biurowych. Jakie są cechy charakterystyczne mebli cateringowych, które odróżniają je od pokrewnych artykułów? Z czego wynikają rozwiązania zastosowane przy projektowaniu i konstruowaniu mebli eventowych i cateringowych? Meble do zadań specjalnych Zważywszy na to, jak często meble cateringowe są transportowane, rozstawiane, składane i znów przewożone, można je nazwać meblami…

Truskawki w roli głównej

Truskawki w roli głównej

Sezon letni w Polsce otwiera wspaniały owoc. Jaki ? Oczywiście truskawka 🙂 Bardzo popularny i lubiany owoc wśród dzieci i dorosłych. Choć sezon na truskawki w naszym kraju jest bardzo krótki i ceny czasami są „wysokie” nikt się tym specjalnie nie przejmuje i chętnie sięga do kieszeni, aby posmakować tych długo wyczekiwanych owoców. Cechy charakterystyczne truskawek to: intensywny czerwony kolor, bardzo słodki smak, aromatyczny zapach…

Co powinno wyróżniać dobrą kawę ziarnistą?

Co powinno wyróżniać dobrą kawę ziarnistą?

Jeżeli kochasz kawę, warto dowiedzieć się więcej na jej temat – by móc samodzielnie, z dużą świadomością wybierać najlepsze dla siebie rodzaje. Co sprawia, że niektóre mieszanki kawy zaskakują nas swoim bogatym smakiem i aromatem, a inne odrzucają? Na co zwracać uwagę podczas zakupu? Gatunki kawy Chociaż istnieje bardzo wiele gatunków kawy, w Polsce dostępne są przede wszystkim dwa: arabika i robusta. Arabika jest jednym z najszlachetniejszych gatunków…

Jaka jest różnica między Burbonem i whisky?

Jaka jest różnica między Burbonem i whisky?

Prawdopodobnie słyszeliście to powiedzenie już wcześniej: Każdy  bourbon to whisky, ale nie każde whisky to bourbon. Jeśli lubisz smak whisky (zwłaszcza burbonu) musisz wiedzieć, co to znaczy. Z definicji, whiskey (lub whisky, Szkocja) jest destylatem z przefermentowanego zacieru ziarna – odmiany obejmują ziarna pszenicy, żyta, jęczmienia i kukurydzy – a następnie przechodzą proces starzenia w beczkach. Whisky jest produkowana na całym świecie i istnieje wiele popularnych odmian w tym szkocka…

Przepis na wakacyjną karkówkę z grilla
||

Przepis na wakacyjną karkówkę z grilla

Karkówka z grilla to jedno z moich ulubionych dań. Smaczna, pachnąca i pożywna zawsze kojarzyła mi się z domem rodzinnym. Jeszcze do dziś pamiętam niepowtarzalny zapach tego mięsa, podkreślony przez aromatyczne przyprawy. Dziś sam kultywuję tę tradycję, tym razem jednak z własną rodziną. Żona zawsze uważa, że moja grillowana karkówka smakuje jej najlepiej ze wszystkich. Czy uważacie tak samo? Zapraszam do grillowania. Autorski przepis na wakacyjną karkówkę z grilla.  

Owoce dla pracowników
|

Owoce dla pracowników

Owoce w pracy to nowoczesne i bardzo pozytywne podejście pracodawcy do swojego pracownika. To przede wszystkim zdrowy i niezwykle wydajny system, poprzez który pracodawca może wyróżnić, a także docenić osoby, które dla niego pracują. Poprzez oferowanie swoim podwładnym owoców, staramy się ukazać to, jak bardzo cenimy ich zdrowie oraz odpowiednią dietę. Po takich gestach, możemy się oczywiście spodziewać niemałych korzyści, bowiem dbając o własnych pracowników, chronimy…

Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz to kobieta o wielu twarzach. Miss Polonia, rzecznik prasowy rządu, dziennikarka, właścicielka firmy producenckiej czy autorka książek – to tylko niektóre z wielu życiowych wyzwań, z którymi w ciągu ostatnich 25 lat zetknęła się pani Ewa. Dzisiaj Ewa Wachowicz kojarzona jest głównie ze sferą kulinarną. I trudno się temu dziwić, gdyż gotowanie (obok podróży i wspinaczki górskiej) to jej wielka pasja. Już od wielu lat pani Ewa…

Cztery kroki do otwarcia lokalu gastronomicznego
|

Cztery kroki do otwarcia lokalu gastronomicznego

Gastronomia to branża, która szczególnie mocno przyciąga młodych przedsiębiorców. Tzw. mała gastronomia (pizzerie, bary szybkiej obsługi, kawiarnie) otwierane są głównie w miastach, gdzie popyt na usługi jest największy. Otwarcie lokalu gastronomicznego to przedsięwzięcie wymagające sporych nakładów pracy, wiedzy i pieniędzy. Warto jeszcze przed wykreowaniem pomysłu dowiedzieć się jaką drogę będziesz musieć przejść, aby móc cieszyć się własnym lokalem gastronomicznym. 1. Wkład finansowy, czyli…

Nie gustujesz w słodkich likierach? Wypróbuj niezawodne drinki z ginem!

Nie gustujesz w słodkich likierach? Wypróbuj niezawodne drinki z ginem!

Nie każdy jest miłośnikiem słodkich likierów. Nie każdy również lubi nalewki, czy wina. Niektórzy wolą bardziej wyrafinowane smaki. Osoby, które lubią drinki koniecznie powinny spróbować tych wykonanych na bazie ginu. Jego smak jest niepowtarzalny. Drinki z ginem mogą być bardzo różnorodne. Jego smak można podkreślić wieloma różnymi dodatkami. Warto wspomnieć o pochodzeniu ginu Jest to pewnie rodzaj anglosaskiej jałowcówki. Ten alkohol jest…

Jak rozkręcić lokalną restaurację?
|

Jak rozkręcić lokalną restaurację?

Rozkręcenie małego, lokalnego biznesu nie jest sprawą prostą ani szybką – przynajmniej w kontekście jego rozreklamowania i dotarcia do szerszego grona potencjalnych klientów. Przykładowo – aby nowo powstała pizzeria zaczęła dobrze prosperować, potrzebna jest akcja promocyjna oraz (co najważniejsze) dobrze skalkulowana oferta. Oczywiście wysokiej jakości składniki i przemyślane pod względem doboru smaków pizze są podstawą  sukcesu. Pizzeria, a może mała restauracja – ich początki są praktycznie…

Kilka ciekawostek o pizzy

Kilka ciekawostek o pizzy

Okrągły chrupiący placek, pokryty sosem pomidorowym, różnorodnymi dodatkami oraz ciągnącym się serem jest przysmakiem wielu osób. Statystyki pokazują, że 60 procent Polaków zjada pizzę przynajmniej raz w miesiącu. Święto pizzożerców Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzimy 9 lutego. Wypieki podobne do pizzy znane były już kulturom starożytnym, jednak pizza jaką znamy obecnie, jest pomysłem piekarza z Neapolu – Rafaela Esposito. Zaprezentował on pizzę…

wojciech modest amaro

Wojciech Modest Amaro

Wojciech Modest Amaro to kulinarny artysta, który przez wielu ekspertów z branży gastronomicznej uznawany jest za jednego z najlepszych kucharzy świata. Zdobycie gwiazdki Michelin, uczestnictwo w znanych i cenionych programach kulinarnych oraz napisanie dwóch książek o polskiej kuchni – to tylko niektóre dokonania uzdolnionego szefa kuchni. Nazywany alchemikiem i geniuszem Wojciech Modest Amaro może się dzisiaj pochwalić niekwestionowaną pozycją na rynku restauracyjnym. Jednak nic nie przyszło mu łatwo, a na swój sukces pracował…