Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce ci się wyjść z domu? Na pewno w kuchni znajdziesz podstawowe składniki na bardzo prostą i błyskawiczną w zrobieniu babkę piaskową. Potrzebne będą jajka, mąka, masło i cukier oraz dodatki według uznania: mogą to być na przykład rodzynki, wiórki kokosowe czy polewa czekoladowa. Wypróbuj sprawdzony przepis na puszystą i lekką babkę piaskową już teraz!
Do babki piaskowej polecamy przepisy na aromatyczną kawę lub herbatę.
Babka piaskowa
Course: Ciasta i DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy4
porcje10
minutes45
minutes55
minutesSkładniki na Babka piaskowa
jajka – 4 sztuki
cukier – 1 szklanka
cukier waniliowy – 1 małe opakowanie
mąka pszenna – 1 szklanka
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana – 1/2 szklanki
zapach pomarańczowy do ciasta – 1 sztuka
margaryna – 1 opakowanie
- Domowa polewa czekoladowa
masło lub margaryna – 1/2 opakowania
cukier puder – 5 łyżek
kakao – 3 łyżki
Sposób przygotowania Babka piaskowa
- Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
- Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wcześniej rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.
- Piec około 45 minut w temperaturze 150 stopni.
- Domowa polewa czekoladowa
- W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło lub margarynę.
- Dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać.
- Po zdjęciu z ognia dodać kakao, ponownie wszystkie składniki wymieszać.
- Pozostawić polewę do wystygnięcia.
- Polewa jest gotowa do dekoracji ciasta.
Wskazówki do BABKA PIASKOWA
- Kakao – wskazane, aby było wysokiej jakości, przeznaczone głównie do wypieków, nie do przyrządzenia napojów kakaowych.
- Masło – najlepiej prawdziwe, które zawiera 82% tłuszczu.
- Mleko – dodaj mleko jeśli używasz zwykły cukier, a nie cukier puder – cukier łatwiej się rozpuści.
- Nie wolno doprowadzić czekolady do wrzenia, ponieważ rozwarstwią się tłuszcz i reszta składników.