Babka piaskowa

Babka piaskowa

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce ci się wyjść z domu? Na pewno w kuchni znajdziesz podstawowe składniki na bardzo prostą i błyskawiczną w zrobieniu babkę piaskową. Potrzebne będą jajka, mąka, masło i cukier oraz dodatki według uznania: mogą to być na przykład rodzynki, wiórki kokosowe czy polewa czekoladowa. Wypróbuj sprawdzony przepis na puszystą i lekką babkę piaskową już teraz!

 

Do babki piaskowej polecamy  przepisy na aromatyczną kawę lub herbatę.

Babka piaskowa

Course: Ciasta i DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

10

minutes
Czas gotowania

45

minutes
Całkowity czas

55

minutes

Składniki na Babka piaskowa

  • jajka – 4 sztuki

  • cukier – 1 szklanka

  • cukier waniliowy – 1 małe opakowanie

  • mąka pszenna – 1 szklanka

  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • mąka ziemniaczana – 1/2 szklanki

  • zapach pomarańczowy do ciasta – 1 sztuka

  • margaryna – 1 opakowanie

  • Domowa polewa czekoladowa
  • masło lub margaryna – 1/2 opakowania

  • cukier puder  – 5 łyżek

  • kakao – 3 łyżki

Sposób przygotowania Babka piaskowa

  • Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wcześniej rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.
  • Piec około 45 minut w temperaturze 150 stopni.
  • Domowa polewa czekoladowa
  • W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło lub margarynę.
  • Dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać.
  • Po zdjęciu z ognia dodać kakao, ponownie wszystkie składniki wymieszać.
  • Pozostawić polewę do  wystygnięcia.
  • Polewa jest gotowa do dekoracji ciasta.

Wskazówki do BABKA PIASKOWA

  • Kakao – wskazane, aby było wysokiej jakości, przeznaczone głównie do wypieków, nie do przyrządzenia napojów kakaowych.
  • Masło – najlepiej prawdziwe, które zawiera 82% tłuszczu.
  • Mleko – dodaj mleko jeśli używasz zwykły cukier, a nie cukier puder – cukier łatwiej się rozpuści.
  • Nie wolno doprowadzić czekolady do wrzenia, ponieważ rozwarstwią się tłuszcz i reszta składników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *