Lato w pełni, a co za tym idzie dostęp do świeżych owoców mamy na wyciągnięcie ręki. Oczywiście większość owoców możemy kupić w ciągu całego roku. Jednak nic nie zastąpi smaku i zapachu świeżych owoców dostępnych w sezonie letnim. Świetnym pomysłem jak wykorzystać takie owoce są różnego rodzaju przepisy na koktajle z owocami w roli głównej. To nie tylko pyszne orzeźwienie, ale również istna bomba witaminowa. Alternatywa na smaczny deser lub pożywne drugie śniadanie.
Dodatkowym atutem jest fakt, że koktajle przyrządza się w bardzo krótkim czasie. Wystarczy wybrać ulubione owoce, połączyć je z mlekiem (dla fanów egzotycznych smaków mleko kokosowe lub migdałowe), kefirem, jogurtem lub maślanką, wszystko zblednieć i gotowe 🙂 Można również użyć swoich ulubionych dodatków: polecamy miód, bakalie, orzechy, miętę bądź melisę. Koktajle dzięki słodkim owocom są bez dodatku cukru. Jednak jeśli dla kogoś nie są wystarczająco słodkie (na przykład z dodatkiem owoców leśnych, które z natury są lekko kwaśne) można użyć odrobiny cukru lub w wersji zdrowszej cukru brzozowego czyli ksylitolu.
Także blender ręczny lub kielichowy ustaw na pozycję on i zaczynamy!
Zainspiruj się przepisami i ciesz się smakiem prawdziwego lata dzięki pysznym koktajlom!
Koktajle owocowe
[lists style=”style3″]
-
Koktajl z owoców leśnych
Składniki:
400 g owoców leśnych:maliny, jeżyny, jagody, poziomki, borówki
800 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
sok z limonki do smaku (według uznania)
5 łyżeczek cukru lub ksylitolu (ewentualnie miód)
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zblendować. -
Koktajl truskawkowo-bananowy
Składniki:
1 duży banan
100 g świeżych truskawek
125 ml mleka
125 ml maślanki
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zblendować. -
Koktajl kiwi z mango
Składniki:
2 sztuki mango
2 sztuki kiwi
200 ml mleka kokosowego
150 ml maślanki
2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zblendować. -
Koktajl z arbuza i ananasa
Składanki:
1/4 arbuza (bez pestek i skórki)
200 g ananasa (bez skórki)
60 ml soku z limonki
150 ml mleka migdałowego lub kokosowego
garść mięty
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zblendować. -
Koktajl z czerwonych porzeczek
Składniki:
200 g czarnych porzeczek
150 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
2 łyżeczki miodu
kilka listków mięty bądź melisy
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zblendować.
[/lists]
Baw się owocami, wybierz ulubione dodatki i stwórz swój ulubiony koktajl owocowy 🙂