3 pomysły na bistro

3 pomysły na bistro

3 pomysły na bistro

Bistra, czyli niewielkie lokale, które łączą w sobie cechy restauracji, kawiarni i baru są coraz popularniejsze wśród Polaków. Nie dziwi więc, że jak grzyby po deszczu zaczęły pojawiać się w większych miastach i w okolicach biurowców oraz zakładów pracy. Myślisz o założeniu podobnego biznesu? Poznaj 3 najoryginalniejsze pomysły na bistro!

Kuchnia kresowa

Bistro w stylu kresowym przyciągnie nie tylko starszą klientelę, ale także młodych ludzi, którzy powoli zaczynają nudzić się już fast foodami i przysmakami takimi jak pizza czy kebab. Jeszcze kilka lat temu taka kuchnia nie robiła furory – większość miała ją codziennie na talerzu. Współcześnie coraz mniej Polaków ma czas na regularne gotowanie, a młodsze pokolenia gołąbki i pyszne pierogi je tylko od święta. Otworzenie bistra serwującego kuchnię kresową, czyli połączenie smaków polskich, litewskich, białoruskich, żydowski, ukraińskich i rosyjskich to także fantastyczna okazja do przyciągnięcia zainteresowania odwiedzających Polskę obcokrajowców. Jakie przysmaki powinny znaleźć się w menu takich lokalów? Na pewno wspominanie już gołąbki i pierogi, ale także kibiny (pierogi litewskie), bliny, kartacze (cepeliny), kopytka, kołduny, zrazy, bigos oraz krupnik, czerwony barszcz i schab z sosem.

Zdrowa żywność

Całkowitym przeciwieństwem kuchni kresowej będzie z kolei bistro serwujące dania „fit”, złożone ze zdrowych i niekalorycznych składników. Dlaczego warto w nie zainwestować? Przede wszystkim dlatego, że coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je, a obecnie panujące trendy zachęcają do aktywności fizycznej i przemyślanego, zbilansowanego odżywiania. Jak skompletować menu w tego typu bistro? Sprawdzi się krótka karta uzupełniana o 3-4 dania dnia. Wśród smakołyków fit furorę robią te oparte na tzw. superfoods (produktach bogatych w witaminy i składniki odżywcze), np. smoothie, zupy-krem, placki na bazie kasz, sałatki ze szpinakiem, tapioka i świeżo wyciskane soki.  W takim bistro nie może więc zabraknąć wyciskarek wolnoobrotowych, wyciskarek do cytrusów i blenderów, które dostępne są w sklepach z wyposażeniem do lokalów gastronomicznych link.

Kuchnia amerykańska

Nie, to nie bistro z fast foodami w menu! Kuchnia amerykańska ma do zaoferowania ogromną różnorodność, którą w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy Polacy zaczęli dostrzegać. Przede wszystkim jej źródeł należy upatrywać w kuchniach meksykańskich, karaibskich, francuskich i afrykańskich. Ze względu na wielkość Stanów Zjednoczonych menu można podzielić na sekcje regionalne. Na gorących Hawajach klienci będą mogli posmakować poke (sałatki z tuńczyka z sosem sojowym i przyprawami) oraz zupy saimin z ciemnym makaronem. Z kolei w Luizjanie oryginalnej jambalayi oraz gumbo. Wśród dań, które należy wziąć pod uwagę, są jeszcze pieczony łosoś (Alaska), kanapki z awokado i kolendrą, potrawki na bazie warzyw i białego wina (Kalifornia), ciastka z krabem, goetta, fluffernutter (Wschodnie Wybrzeże i północne stany) oraz tartę jabłkową i przysmaki z masła orzechowego.


Podobne Wpisy