12 potrawach wigilijnych, które powinny się znaleźć na świątecznym stole

12 potrawach wigilijnych, które powinny się znaleźć na świątecznym stole

12 potrawach wigilijnych, które powinny się znaleźć na świątecznym stole

Tak naprawdę każda rodzina posiada swoje własne zwyczaje i tradycje związane z Wigilią. Mogą się one różnić ze względu na historię rodziny, upodobania smakowe, ale i region Polski, w którym zamieszkujemy. Wobec tego, jakie 12 potraw wigilijnych koniecznie powinno znaleźć się na stole i jakie dania cieszą się w Polsce największą popularnością?

Obowiązkowe dania na Wigilię

Zwyczajowo jest ich 12, z jednej strony według ludowych wierzeń każde danie odpowiada jednemu miesiącowi w roku. W tradycji typowo chrześcijańskiej 12 potraw symbolizuje 12 apostołów. Tak obszerna ilość dań w minionych latach oznaczała także bogactwo i dobrobyt gospodarstwa domowego, szczególnie tego staropolskiego. Tradycją wigilijną jest to, aby były to potrawy bez mięsa.

1. Barszcz z uszkami – burakom od zawsze przypisywana była długowieczność, którą chce się pozyskać spożywając właśnie to danie. Uszka posiadają w sobie farsz grzybowy lub też w postaci grzybów wymieszanych z kapustą i powinny być ulepione ręcznie.

2. Zupa grzybowa – przygotowywana tradycyjnie z tego, co udało się zebrać z jesiennych darów lasu. Czasem obie zupy – zupa grzybowa oraz barszcz – goszczą na stołach jednocześnie albo też są przygotowywane zamiennie.

3. Karp w galarecie lub też karp smażony – ryba w tradycji chrześcijańskiej symbolizuje samego Chrystusa, a także przyjmowany chrzest święty. Uważana jest za jeden z najważniejszych i najwcześniejszych symboli chrześcijaństwa.

4. Pierogi z kapustą i grzybami – kapusta w staropolskiej tradycji uważana była za coś, co dodaje człowiekowi sił i krzepy. Same pierogi z takim własnie farszem miały posiadać magiczną moc.

5. Kompot z suszu – wykonywany na bazie gruszek lub też śliwek. Wierzono, że owoce te zapewniają długie i dostatnie życie, a śliwki miały za zadanie odpędzać złe moce.

6. Kutia – przepis na kutię przywędrował z obszarów Kresów. Jest to danie, które charakteryzuje się ogromną ilością bardzo różnorodnych bakalii z dodatkiem pszenicy, maku, miodu oraz mleka.

7. Sałatka śledziowa – śledź sam w sobie jest symbolem postu i czekania, w tym przypadku oczekiwania na narodziny Jezusa.

8. Sałatka jarzynowa – tradycyjna, dobrze wszystkim znana sałatka, którą przygotowuje się z darów ziemi i plonów zebranych w danym roku.

9. Ryba po grecku – wbrew pozorom przepis na taki sposób podawania ryby nie pochodzi z Grecji. Potrawa ta to kolejne danie rybne, które powinno znaleźć się na wigilijnym stole. Można ją spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno.

10. Sernik – tradycyjne, polskie ciasto, którego nigdy nie powinno zabraknąć na święta.

11. Makowiec – brak maku w wigilijnych potrawach mógł narazić gospodarstwo na nieszczęście. Przede wszystkim symbolizuje on płodność.

12. Piernik – jest to ciasto, które od zawsze było kojarzone z wysokim statusem społecznym. Jego cechą charakterystyczną było i jest to, że przygotowane przed świętami mogło być ozdobą wieczerzy wigilijnej, ale też mogło bardzo długo pozostać świeże przez cały okres świąteczny. Pachnące przyprawami korzennymi pierniki z miodem można formować w fantazyjne kształty.