Tak naprawdę każda rodzina posiada swoje własne zwyczaje i tradycje związane z Wigilią. Mogą się one różnić ze względu na historię rodziny, upodobania smakowe, ale i region Polski, w którym zamieszkujemy. Wobec tego, jakie 12 potraw wigilijnych koniecznie powinno znaleźć się na stole i jakie dania cieszą się w Polsce największą popularnością?
Obowiązkowe dania na Wigilię
Zwyczajowo jest ich 12, z jednej strony według ludowych wierzeń każde danie odpowiada jednemu miesiącowi w roku. W tradycji typowo chrześcijańskiej 12 potraw symbolizuje 12 apostołów. Tak obszerna ilość dań w minionych latach oznaczała także bogactwo i dobrobyt gospodarstwa domowego, szczególnie tego staropolskiego. Tradycją wigilijną jest to, aby były to potrawy bez mięsa.
1. Barszcz z uszkami – burakom od zawsze przypisywana była długowieczność, którą chce się pozyskać spożywając właśnie to danie. Uszka posiadają w sobie farsz grzybowy lub też w postaci grzybów wymieszanych z kapustą i powinny być ulepione ręcznie.
2. Zupa grzybowa – przygotowywana tradycyjnie z tego, co udało się zebrać z jesiennych darów lasu. Czasem obie zupy – zupa grzybowa oraz barszcz – goszczą na stołach jednocześnie albo też są przygotowywane zamiennie.
3. Karp w galarecie lub też karp smażony – ryba w tradycji chrześcijańskiej symbolizuje samego Chrystusa, a także przyjmowany chrzest święty. Uważana jest za jeden z najważniejszych i najwcześniejszych symboli chrześcijaństwa.
4. Pierogi z kapustą i grzybami – kapusta w staropolskiej tradycji uważana była za coś, co dodaje człowiekowi sił i krzepy. Same pierogi z takim własnie farszem miały posiadać magiczną moc.
5. Kompot z suszu – wykonywany na bazie gruszek lub też śliwek. Wierzono, że owoce te zapewniają długie i dostatnie życie, a śliwki miały za zadanie odpędzać złe moce.
6. Kutia – przepis na kutię przywędrował z obszarów Kresów. Jest to danie, które charakteryzuje się ogromną ilością bardzo różnorodnych bakalii z dodatkiem pszenicy, maku, miodu oraz mleka.
7. Sałatka śledziowa – śledź sam w sobie jest symbolem postu i czekania, w tym przypadku oczekiwania na narodziny Jezusa.
8. Sałatka jarzynowa – tradycyjna, dobrze wszystkim znana sałatka, którą przygotowuje się z darów ziemi i plonów zebranych w danym roku.
9. Ryba po grecku – wbrew pozorom przepis na taki sposób podawania ryby nie pochodzi z Grecji. Potrawa ta to kolejne danie rybne, które powinno znaleźć się na wigilijnym stole. Można ją spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno.
10. Sernik – tradycyjne, polskie ciasto, którego nigdy nie powinno zabraknąć na święta.
11. Makowiec – brak maku w wigilijnych potrawach mógł narazić gospodarstwo na nieszczęście. Przede wszystkim symbolizuje on płodność.
12. Piernik – jest to ciasto, które od zawsze było kojarzone z wysokim statusem społecznym. Jego cechą charakterystyczną było i jest to, że przygotowane przed świętami mogło być ozdobą wieczerzy wigilijnej, ale też mogło bardzo długo pozostać świeże przez cały okres świąteczny. Pachnące przyprawami korzennymi pierniki z miodem można formować w fantazyjne kształty.