12 potraw wigilijnych, czyli jak stworzyć świąteczne menu

12 potraw wigilijnych, czyli jak stworzyć świąteczne menu

12 potraw wigilijnych, czyli jak stworzyć świąteczne menu

Przygotowujesz wigilijną kolacje w domu? Masz już pomysł, jakie dania zaserwujesz zaproszonym gościom?
Poniżej przedstawiamy propozycję, jak stworzyć menu na świąteczną wieczerze wigilijną składająca się z 12 tradycyjnych potraw.
Pamiętaj, wigilijna kolacja to przede wszystkim kolacja postna, co nie oznacza, że każdy odejdzie od stołu głodny. Wręcz przeciwnie. Kolacja choć bezmięsna, to jednak bardzo obfita. Składnikami, z których są przygotowywane potrawy wigilijne są najczęściej: groch, kapusta kiszona, ryby, suszone owoce, mąka, mak, miód i rożnego rodzaju warzywa. Oczywiście jakie potrawy wigilijne znajdą się na Twoim stole, zależy tylko od Ciebie i upodobań gości oraz regionu kraju z jakiego pochodzicie. A zatem zapraszamy do zapoznania się z menu świątecznym. Zobacz również co symbolizują poszczególne potrawy wigilijne. Miłej lektury 🙂

  • Jaką zupę na wigilię?
    Największą popularnościom w Polsce cieszy się zupa grzybowa z łazankami lub czerwony barszcz z uszkami bądź z  kołdunami. Mniej znana, ale też podawana, szczególnie na kresach jest słodka zupa migdałowa lub zupa z suszu z makaronem, oczywiście z dodatkiem aromatycznych przypraw, np cynamonu.
    Na Pomorzu można skosztować zupy rybnej. Na Śląsku tradycyjna zupa lniana tak zwana “Siemieniotka”.
  • Wigilijna ryba
    Karpia nikomu nie trzeba przedstawiać. To stały bywalec na wigilijnym stole. Sposobów podania tej smacznej ryby jest bardzo dużo, jednak te najbardziej znane to karp w galarecie lub karp smażony (wcześniej przygotowany w specjalnej marynacie) na oliwie.
    Oprócz karpia serwowana jest też ryba po grecku lub ryba smażona na oliwie w chrupiącej panierce.
  • Śledzie
    Na postnej kolacji nie może zabraknąć śledzi, które można przygotować w wielu wariacjach:
    śledzie marynowane z cebulką i oliwą z dodatkiem przypraw, śledzie w sosie tatarskim lub w śmietanie, sałatka śledziowa.
  • Potrawy wigilijne z kapustą kiszoną
    Pierogi z kapusta i grzybami – w niektórych domach praktykowany jest zwyczaj ukrycia monety 1 groszowej. Temu kto znajdzie takiego pieroga z niespodzianką w środku ma się powodzić w swerze materialnej 😉
    Ogromnym zainteresowaniem cieszą się również krokiety z kapustą i grzybami oraz kapusta z grochem.
  • Mak w wielu odsłonach:
    Mogą to być tradycyjne słodkie makówki (na Śląsku ), kutia ( danie z Kresów) na bazie bakalii, pszenicy, miodu i orzechów, kluski z mlekiem (region Podlasia, Mazowsza, Wielkopolski, Podkarpacia)
    Makowiec – propozycja dla wszystkich łasuchów lubiących ciasta z makiem 😉
  • Kompot z suszu
    Charakterystyczny smak i zapach suszonych owoców, z dodatkiem miodu oraz przypraw takich jak goździki i cynamon to pozycja obowiązkowa. Kompot z suszu oprócz swoich walorów smakowych, dobrze sprawdza się jako napój na lepsze trawienie, szczególnie podczas tak sytej kolacji.
  • Świąteczne ciasto
    Tutaj sprawdzi się tradycyjny piernik z powidłami śliwkowymi i bakaliami, oblany deserową czekoladą lub sernik z dużą ilościom rodzynek i puszystą masą serową posypany wiórkami kokosowymi.

12 potraw wigilijnych – Co oznaczają?
Tradycja i symbolika

  • 12 potraw wigilijnych symbolizuje 12 apostołów, a w niektórych regionach także 12 miesięcy w roku.
  • Na stole wigilijnym według tradycji muszą znaleźć się wszystkie płody ziemi. A zatem główne składniki wigilijnych potraw to: ziarna maku, zbóż, miodu, grzybów oraz ryb.
  • Należy skosztować każdej z 12 potraw wigilijnych, aby nadchodzący rok był pełen szczęścia i żeby niczego nie zabrakło.
  • Ryby – symbol chrześcijaństwa, chrztu i odrodzenia życia
  • Ziarna zbóż i maku –  symbol dostatku i płodności
  • Kapusta i grzyby – symbol szczęścia i dostatku
  • Miód – symbol szczęścia i miłości
  • Orzechy – symbol mądrość (orzech włoski), symbol płodności i cierpliwości (orzech laskowy), symbol nowego życia i nadziei (migdały)
  • Owoce – symbol płodności i witalności

Podobne Wpisy