Ciasto na naleśniki

Ciasto na naleśniki

Sprawdzony przepis na szybkie i rozpływające się w ustach ciasto na naleśniki.

Naleśniki – jedno z najbardziej prostych dań mącznych, które każdy przygotuje w prosty sposób. Pora na naleśniki jest zawsze odpowiednia. Może to być smacznie śniadanie, pożywny obiad lub słodka forma deseru.

Sposobów podania tej potrawy jest bardzo dużo. Od słodkich miksów owocowych z dodatkiem polew smakowych, bitej śmietany czy konfitury poprzez farsze mięsne, serowe lub warzywne. Eksperymentować można dowoli. Tu pole do popisu jest ogromne. Ograniczać może tylko wyobraźnia no i oczywiście kubki smakowe. Popularne danie wśród wiecznie głodnych i uczących się studentów 🙂 Mega przekąska z odpowiednimi dodatkami na imprezę w domu z przyjaciółmi.

Poniżej przepis na bazę czyli ciasto naleśnikowe dla wszystkich smakoszy, a w szczególności tych, którzy nadal mają  z tym problem. Zobaczcie jakie to proste. Powodzenia 😉

cisto-na-nalesniki-foto

Ciasto na naleśniki:

Składniki:

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • mleko – 1,5 szklanki (może być sojowe, w zależności kto jakie lubi)
  • woda mineralna gazowana – 1,5 szklanki
  • mąka pszenna – 2 szklanki ( ewentualnie mieszanka bezglutenowa)
  • jajka – 2 sztuki
  • sól – szczypta
  • cukier puder – 40 gram ( jeśli naleśniki nie maja być na słodko pomiń ten składnik)
  • olej – 30 gram
  • masło klarowane do smażenia (może być olej)

[/lists]

Sposób przygotowania:

[lists style=”style4″]

  • Ubić jajka.
  • Dodać przesianą mąkę, cukier puder, szczyptę soli oraz mleko i wodę mineralną gazowaną.
  • Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Dodać olej i ponownie wymieszać.
  • Ciasto powinno być gładkie i lejące (podnosząc łyżkę pionowo ciasto ma spływać i równocześnie pokrywać powierzchnię łyżki).
  • Przelać masę naleśnikową przez sitko.
  • Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto jest gotowe do smażenia.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni (do smażenia użyć masła klarowanego lub oleju) smażyć naleśniki po około 1,5 min. z każdej strony na złoty kolor.
  • Do smażenia najlepiej sprawdzi się specjalnie płaska patelnia do naleśników.

[/lists]

Ciasto na naleśniki

Sądzisz, że o naleśnikach wiesz już wszystko?
Sprawdź co dla Ciebie przygotowaliśmy – Ciekawostki o naleśnikach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *